Biblioteca Jacques Dupin

Coneix la Biblioteca                                                

Situada al pis superior de la torre octogonal, la Biblioteca Jacques Dupin té com a objectiu principal, des de l’obertura de la Fundació, l’adquisició, la conservació i la difusió de la documentació existent sobre Joan Miró per tal de donar suport a l’estudi i la recerca sobre la seva vida i obra.

La biblioteca és d’accés lliure i posa els seus fons a disposició d’investigadors, estudiants, professionals de l’art i interessats en l’art en general, i dona suport a la tasca expositiva i de recerca de la Fundació.

Des del 2013 la biblioteca rep el nom de Jacques Dupin com a homenatge a qui fou poeta, biògraf i amic de Miró i membre del Patronat de la Fundació. 
L’arxiu personal de Josep Lluís Sert, arquitecte i amic de Joan Miró, també es conserva a la biblioteca. 

Accediu al catàleg de la Biblioteca Jacques Dupin        

Fons documental

La biblioteca disposa d’una extensa col·lecció de monografies, catàlegs d’exposicions, articles de premsa diària i revistes, audiovisuals i bases de dades sobre Miró i la seva obra. Aquest fons comprèn des de les primeres obres publicades a l’inici de la seva carrera artística fins a les publicacions més actuals.

Tot i que no ofereix servei de préstec, sí que disposa de servei de préstec interbibliotecari amb les biblioteques pertanyents al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC).

Biblioteca personal de Joan Miró

L’any 1976 Joan Miró va fer donació a la biblioteca de la Fundació d’una part de la seva biblioteca personal. Aquesta col·lecció està formada per diverses monografies, catàlegs d’exposicions i revistes cabdals per al coneixement de la seva trajectòria artística. 

El 2007 la família de Joan Miró va cedir en dipòsit a la Fundació una altra part de la biblioteca personal de l’artista. Dins d’aquest recull, cal destacar les lectures suggerides pels joves literats i escriptors de l’avantguarda francesa, amb qui Miró solia reunir-se els primers anys a París, i els llibres recomanats per Breton i Aragon, capdavanters del grup surrealista. També hi trobem obres sobre teoria de l’art, filosofia i psicoanàlisi.

La rellevància que aquesta biblioteca té per als investigadors rau en la possibilitat d’arribar a conèixer quins van ser els interessos i les influències de Joan Miró. 
Aquest fons pot ser consultat pels investigadors acreditats després d’omplir un full de consulta i concertar cita prèviament. 

Fundació Joan Miró

La biblioteca conserva una important col·lecció documental sobre les exposicions temporals, les activitats i la història de la Fundació. Aquest fons, bàsic per comprendre l’evolució de la institució, consta de catàlegs, monografies, cartells, audiovisuals, articles de premsa i revistes, entre altres. 

Arxiu Josep Lluís Sert

L’any 1982 Josep Lluís Sert va donar a la Fundació Joan Miró el seu fons personal, format per esbossos, plànols, correspondència i fotografies dels seus projectes, a més d’una col·lecció de llibres i revistes de la seva biblioteca privada: al voltant de 3.000 documents que es van ampliar amb la donació de Jaume Freixa, amic i col·laborador seu, l’any 2003.

Aquest fons està digitalitzat i es pot consultar a través d’una base de dades.

Recursos i serveis

  • Accés lliure i gratuït.
  • 40 punts de lectura.
  • Endolls per connectar 15 ordinadors portàtils.
  • Catàleg en línia (OPAC) de la biblioteca, accessible des de qualsevol dispositiu amb accés a internet i des dels ordinadors de la biblioteca.
  • Ordinadors d’ús públic per a la consulta de les bases de dades internes i del fons audiovisual.
  • Préstec interbibliotecari.
  • Wifi amb connexió a internet d’ús públic.

FAQ

  • On es troba la Biblioteca dins de la Fundació?
    La biblioteca està situada al segon pis de la Fundació. S’hi accedeix per les escales de davant de l’entrada principal.
    Les persones amb problemes de mobilitat poden accedir-hi amb ascensor. Per utilitzar-lo, cal demanar-ho al personal de l’entrada.
  • Per accedir a la Biblioteca cal concertar cita prèvia?
    Al matí, l’entrada a la biblioteca és lliure i gratuïta. L’horari és de dimarts a divendres de 10 a 14 hores. Per fer consultes en horari de tarda, cal concertar una cita prèvia. Els dilluns, igual que la Fundació, la biblioteca està tancada. 
  • Què puc portar a la biblioteca?
    Podeu portar-hi qualsevol material que necessiteu per estudiar, incloent-hi bolígrafs, telèfon, ordinador portàtil, etc. Podeu deixar l’abric, les bosses i altres pertinences a les taquilles situades a la planta inferior del museu o a l’entrada de la biblioteca de manera gratuïta. Tingueu en compte que no es permeten bosses grosses a cap espai de la Fundació. 
  • Qui pot consultar els fons generals de la Biblioteca?
    Els fons de la biblioteca estan a disposició d’investigadors, estudiants, professionals de l’art i tothom que estigui interessat en Joan Miró i la seva obra.
    Podeu fer la consulta prèviament per correu electrònic a l’adreça biblioteca(ELIMINAR)@fmirobcn.org i així sol·licitar i reservar fins a 7 documents, els que vulgueu consultar. 
  • Què és la biblioteca personal de Joan Miró? Qui pot consultar-la?
    L’any 1976 Joan Miró va fer donació a la biblioteca de la Fundació d’una part de la seva col·lecció de llibres, catàlegs d’exposicions i revistes relacionats amb l’art, que formen part del fons de reserva. L’any 2007 la família de Joan Miró va cedir en dipòsit a la Fundació una altra part de la biblioteca personal de Miró, de caràcter literari. Aquests fons poden ser consultats per investigadors després d’omplir un full de consulta i concertar cita prèviament a la biblioteca.
    Podeu cercar les referències bibliogràfiques del conjunt de la biblioteca personal de Joan Miró al catàleg de la biblioteca de la Fundació.
  • Què és l’Arxiu Sert?
    L’arxiu Josep Lluís Sert el formen uns 3.000 documents donats per Sert a la Fundació Joan Miró l’any 1982. Aquest fons va ser ampliat per Jaume Freixa, amic i col·laborador de l’arquitecte, en donacions posteriors.
    Bona part del fons està digitalitzat i és accessible en persona a la biblioteca, cosa per a la qual cal omplir un full de consulta. 
  • La Biblioteca té servei de préstec?
    La col·lecció de la biblioteca és de referència, per la qual cosa no disposa de préstec domiciliari. Sí que ofereix els seus fons a partir del servei de préstec interbibliotecari amb les biblioteques pertanyents al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC).
  • Puc fotografiar els documents de la Biblioteca?
    Es poden fer fotografies, sense flaix, dels documents i d’elements de la col·lecció principal de la biblioteca, amb subjecció a les restriccions de drets d’autor, i sempre que se sol·liciti abans al personal de la biblioteca.
  • M’agradaria poder fer una donació a la biblioteca. Com puc fer-ho?
    La biblioteca accepta donacions dins de l’abast de la seva col·lecció. Per tal de fer una donació, si us plau, envieu un correu electrònic a bibloteca(ELIMINAR)@fmirobcn.org

Condicions d'ús

Tots els usuaris han de prestar la seva col·laboració respectant les condicions d’ús següents:

Ús, seguretat i protecció dels documents
  • Tots els documents estan destinats únicament a la consulta a la biblioteca.
  • Cal tenir cura del material documental i fer-ne un ús responsable.
  • Cal deixar les bosses o maletes a les taquilles situades a l’entrada del museu o de la biblioteca.
  • No es pot accedir a la biblioteca amb menjar ni begudes (excepte aigua).
  • Cal que cadascú vetlli per les seves pertinences. La biblioteca no es fa responsable de la pèrdua d’objectes personals.
  • Cal respectar la legislació vigent pel que fa a drets d’autor i propietat intel·lectual a l’hora de fotografiar i reproduir documents.
Entorn de treball
  • Cal respectar l’espai, els equipaments i les instal·lacions per contribuir a mantenir un entorn adequat. Cal evitar qualsevol comportament que destorbi l’activitat de la resta d’usuaris.

  • Cal col·laborar per mantenir el funcionament correcte del servei, comportar-se de manera correcta amb el personal de la biblioteca i seguir les seves indicacions. Les persones que tinguin un comportament inapropiat amb el personal o altres usuaris seran convidades a marxar.

A la biblioteca hi ha llibres, revistes i catàlegs. El material és, en general, de lliure accés i, un cop consultat, s’ha de retornar al taulell. Per consultar el fons pertanyent a la biblioteca personal de Joan Miró, s’ha de fer la consulta amb antelació per correu electrònic a l’adreça biblioteca(ELIMINAR)@fmirobcn.org.

Suggeriments i compres

Si vols realitzar suggeriments o proposar noves adquisicions per ampliar el fons de la Biblioteca, pots escriure’ns a biblioteca(ELIMINAR)@fmirobcn.or.

Horaris i contacte

De dimarts a divendres de 10.00 a 14.00 h* (excepte festius)

* Per fer consultes en horari de tarda, cal concertar una cita prèvia. 

Concertar cita(ELIMINAR)

Accés al catàleg

Podeu adreçar les vostres consultes a biblioteca(ELIMINAR)@fmirobcn.org.

Apunta't a la nostra newsletter i et convidem a un cafè! ☕

Subscriu-te per estar al dia de les activitats del museu i et farem un regal

Subscriu-te